Polen, Auschwitz I en 2 (Birkenau) oktober 2004

Ik heb een lang weekend gehad in Polen, samen met Dov, Daphne, Darek, Tomek, Anja en Humphrey.
Dov moest daar draaien in een discotheek vlak bij Katovic. 
We hebben weinig rust gehad, maar zeker een top weekend!

We zijn o.a. in een zoutmijn 136 meter onder de grond geweest en in Auschwitz.

In Auschwitz. heeft zich in de 2e Wereld Oorlog het meest gruwelijke afgespeeld wat je je maar kan indenken, met zo vreselijk veel mensen (waaronder ook een stuk van mijn familie). Ik wilde dat heel erg graag zien, om een beeld te krijgen bij alle verhalen die ik gehoord heb.

Als je daar dan over het terrein rond loopt en uitleg krijgt van een gids over wat zich daar heeft afgespeeld, dan kan je je daar niets bij voorstellen. Zo gruwelijk, zo ongelooflijk, dat je je af vraagt hoe mensen dat andere mensen hebben kunnen aandoen. Ik vond het een ervaring die ik rijker moest worden. Ik ben sprakeloos na het zien ervan.

Je ziet daar de kleren hangen, waar al die mensen in hebben moeten rondlopen en werken. Je voelt de kou langs je gezicht en handen gaan, het vriest er in oktober al bijna, kan je nagaan hoe dat in de winter is... met zo weinig stof om je lijf, zo weinig eten, zo hard moet werken, met zoveel vreselijke beelden om je heen.... Het is echt te bizar voor woorden... De gaskamers, de ovens, de cellen, waar de mensen nog meer gestraft werden dan ze al werden... een cel van 90 cm2, waar ze met z'n 4en recht op in moesten staan in het donker, voor meerdere dagen. Een cel waar geen daglicht in kwam en zo weinig zuurstof... Je ziet de bestellingen van ongelooflijke hoeveelheden Zyklon B... Je ziet foto's van mensen met de datum dat ze binnen kwamen en de datum dat ze overleden zijn... Je ziet er een ongelooflijk grote berg met haar, waar stof van gemaakt werd, je ziet zo vreselijk veel, dat het allemaal pas later tot je door gaat dringen wat je allemaal gezien hebt en wat voor vreselijke horror zich daar heeft afgespeeld.

© 2024 Bine.nl, site by Roerstaafjes.nl